امروز یکشنبه 09 اردیبهشت 1403 http://vahidvaka.cloob24.com
0

 

کودهای شیمیایی

عناصر مورد نیاز برای ر شد وتکامل گیاه:

عناصرغذایی برای حفظ فرآیند های فیزیولوژیکی کنترل کننده رشدوتکامل ضروری هستند. بنابراین درک اصول تغذیه گیاهان زراعی بخش مهمی از تولیدمحصولات زراعی و باغی است.

نیتروژن، فسفر،پتاسیم، کلسیم و منیزیم، از عناصر اصلی کنترل کننده رشد و تکامل گیاه هستند. این گروه، عناصر پرمصرف نامیده می شوند.

عناصری همانند مس، روی، کلر، منگنز، آهن و. که به مقدار کم مورد نیاز هستند عناصر کم مصرف نام دارند. نیاز کم گیاهان به عناصرکم مصرف را می توان به علت مشارکت این عناصر در واکنش های آنزیمی و شرکت در اجزاء هورمون های گیاهی دانست، این عناصر کمتر در اجزاء عمده گیاهی مثل بافت های ساختمانی و پروتوپلاسمی وجود دارد. کمبود این عناصر می تواند موجب نقصان رشد وتکامل غیر طبیعی شود و ممکن است رشد موجوداتی راکه از چنین گیاهانی تغذیه می کنند مختل نماید.       

 استفاده از  کودهای بیولوژیک در کشاورزی از قدمتی برابر کشاورزی برخوردار است ولی در گذشته ای نه چندان دور تمام مواد غذایی مورد مصرف انسان با استفاده از چنین منابع ارزشمندی تولید می شده است. اگرچه کاربرد کودهای بیولوژیک به علل مختلف در طی چند دهه گذشته کاهش یافته است ولی با توجه به مشکلاتی که مصرف بی رویه کودهای شیمیایی به وجود آورده است، استفاده از آنها در کشاورزی مجدداً  مطرح شده است. بدون تردید کاربرد کودهای بیولوژیک علاوه بر اثرات مثبتی که بر کلیه خصوصیات خاک دارد، از جنبه های اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی نیز مثمر ثمر واقع شده ومی تواند به عنوان جایگزینی مناسب برای کودهای شیمیایی باشد. در حال حاضر نگرش های جدیدی که در ارتباط با کشاورزی تحت عنوان کشاورزی پایدار، ارگانیک وبیولوژیک مطرح می باشد به بهره برداری از چنین منابعی استوار است

0

 

ماجرای پدیده ای به نام ال‌نینو و لانینو

 

ماهیگیران چند سال پیش در سواحل پرو شاهد تغییراتی در جریان آب‌های این منطقه شدند. نخستین ماه سال میلادی بود که ناگهان متوجه جریان آب گرم جنوبی شدند، جریانی که دمای آب سرد این منطقه را تعدیل می‌کرد. این آب‌های سرد، سرشار از مواد غذایی برای موجودات آبزی بود و محیط مناسبی برای آنان فراهم می‌کرد، اما وجود آب گرم به‌صورت غیرطبیعی، داشت اوضاع را به هم می‌ریخت. آب‌های گرم، یکی دو سال در منطقه باقی ماند و باران‌های فراوان استوایی را باعث شدند. حال دیگر این پدیده هر چند سال یک‌بار تکرار می‌شود و چون گرم شدن آب‌های اقیانوس آرام جنوبی، اغلب همزمان با میلاد مسیح(ع) و در ابتدای سال میلادی اتفاق می‌افتد، ماهیگیران منطقه آن را ال‌نینو نامیدند. ال‌نینو در زبان اسپانیولی به معنی پسر کوچک است و ماهیگیران هنگامی که عکس این پدیده رخ دهد، یعنی آب‌های سرد جایگزین، نام دیگری را زمزمه می‌کنند: "لانینو یا دختر کوچک." در پدیده لانینو که بعد از ال‌نینو اتفاق می‌افتد، آب‌های اقیانوس آرام جنوبی، به‌شدت سرد می‌شوند.

 

ال‌نینو چیست؟

ال‌نینو زمانی در ایالتی رخ می‌دهد که درجه حرارت مرکزی در اقیانوس آرام بالاتر از حد معمول باشد؛ این افزایش دما می‌تواند به‌طور متوسط حداقل 0,5 درجه سانتی‌گراد بالاتر از حد نرمال برای پنج دوره سه ماهه متوالی رخ دهد. ال‌نینو یکی از چرخه‌های مشهور آب و هوایی جهان است که هر دو تا هفت سال یک‌بار باعث ایجاد ناهنجاری‌های بزرگی در آب و هوای سراسر سیاره زمین می‌شود از جمله این ناهنجاری‌ها می‌توان به سیلاب‌های ناگهانی، خشکسالی، قحطی و اپیدمی اشاره کرد. ال‌نینیو به‌طور ساده عبارت است از یک رخداد اقلیمی کلان که بر اثر رها شدن انرژی انباشته در بزرگ‌ترین حوزه اقیانوسی جهان یعنی جنوب اقیانوس آرام رخ می‌دهد.

ال‌نینو یک پدیده دورپیوندیست یعنی جایی که آب اقیانوس گرم می‌شود و تأثیر برای سایر نقاط جهان آن هم به شرطی که سایر شاخص‌های همراهی‌کننده با ال‌نینو هماهنگ شود. تأثیر ال‌نینو به‌صورت غیرمستقیم برای کل کشور است. معمولاً همیشه آب‌های غرب اقیانوس آرام گرم و آب‌های شرق این اقیانوس سرد است در وضعیت عادی باد از جهت شرق اقیانوس آرام به طرف غرب می‌وزد و بر اثر همین، وزش باد سطح آب اقیانوس آرام جنوبی در بخش غربی بالا می‌آید. به‌طوری که سطح آب اقیانوس در سواحل اندونزی حدود 120 سانتی‌متر بالاتر از سطح آب در سواحل اکوادور است. با توجه به جریان آب گرم و در نتیجه گرمای هوا، منطقه غربی اقیانوس آرام پرباران و بر عکس آن، نواحی شرقی این اقیانوس خشک و کم‌باران است. پدیده ال‌نینو با اندازه‌گیری دمای سطح آب اقیانو س مشخص می‌شود در فرایند وقوع این پدیده، بادهای بسامان، حجم زیادی از آب‌های گرم سواحل اندونزی را به سمت سواحلی شرقی (آمریکای شمالی)جاری می‌کند. بررسی شاخص دورپیوند ال‌نینو و لانینا نشان می‌دهد که سرمای شدید زمستان 1386 با لانینا همراه بوده است که طی آن دمای هوای تهران برای حدود 10 روز همواره زیر صفر بود و کمینه دما نیز طی یک ماه زیر صفر باقی ماند و کمترین آن به منفی 11 درجه سانتی‌گراد رسید. طی این 12 درجه زیر صفر ثبت شد، 20، 21 و 31 دوره کمترین دما در اردبیل، همدان، شهرکرد، مشهد، فرودگاه امام، بیرجند و رشت به ترتیب به 32 و حتی در اهواز به صفر رسید. همچنین سرمای سال 1386 با بارش برف در سطح کشور همراه بود و در خراسان رضوی و جنوبی درختان انار 50 ساله را خشکاند. شایان توجه است که کمینه مطلق دمای تهران طی 65 سال گذشته در 18 دی‌ماه 1347 به میزان منفی 15 درجه ثبت شده است. از دوره‌های بسیار سرد دیگر می‌توان به زمستان سال‌های 1341، 1347، 1361، 1351 و 1376 اشاره کرد که چهار مورد آنها با لانینا و دو مورد خنثی بوده‌اند. داده‌های آماری هواشناسی در حد فاصل سال‌های 1973 تا 2012 میلادی ثابت کرد که وقوع ال‌نینیو (ال‌نینو)منجر به افزایش میزان بارندگی در ایران از سمت جنوب به شمال شده است. جالب اینجاست همان‌طور که ال‌نینیو با جریانات گرم اقیانوسی در ارتباط است، لانینو بالعکس با جریانات سردتر اقیانوسی گره خورده است. اما در کل هر دو اینها چه ال‌نینیو و چه لانینو جزئی از چرخه مهم موسوم به انسو هستند. نتایج پژوهشگران در خاورمیانه نیز ارتباط پدیده انسو را با ناهنجاری‌های بارش بر روی منطقه نشان می‌دهد، به‌طوری که سال‌های ال‌نینوی قوی با افزایش بارش زمستانی همراه بوده، همین پژوهش، نیز ارتباط پدیده انسو را با ناهنجاری‌های بارش روی منطقه نشان می‌دهد، به‌طوری که سال‌های ال‌نینوی قوی با افزایش بارش زمستانی همراه بوده در عین حال جدیدترین خشکسالی ایران و جنوب غرب آسیا (خشکسالی ٢٠٠١ - 1998)با یکی از طولانی‌ترین و قوی‌ترین لانیناهای نیم‌قرن اخیر مرتبط دانسته شده و در واقع فاز سرد انسو علت اصلی خشکسالی اخیر معرفی شده است.

 

تأثیر ال‌نینیو و لانینیو در ایران

به‌صورت کلی ال‌نینو با تقویت بارش‌ها و لانینو با کاهش بارش ایران همبستگی دارد. البته موارد استثنایی نیز هست که رابطه عکس وجود دارد. در مجموع ال‌نینو با ترسالی و لانینو با خشکسالی ایران همراه است، اما این مقایسه نشان‌دهنده این است که ال‌نینوی ضعیف با کم‌بارشی ایران همراه است، اما ال‌نینوی متوسط و قوی با تقویت بارش ایران همراه است. لانینا بجز موارد استثنا که جای بررسی بیشتر دارند چه ضعیف چه قوی چه متوسط با کم‌بارشی ایران همراه است./

 

0

باران های مصنوعی

بحث باروری ابرها (Cloud Seeding)که بعنوان شاخه‌ای از علم تعدیل آب و هوا(WeatherModification)شناخته می‌شود، در بسیاری از کشورهای جهان مورد آزمایش قرار گرفته و تکنولوژی مذکور به عنوان یکی از راههای استحصال آب در بسیاری از کشورها، (که بحران آب را در پیش‌ روی دارند)مطرح گردیده است  و هر ساله در فصول مناسب طبق برنامه‌ای منظم، اقدام به اجرای عملیات باروری می‌نمایند و در پایان دوره کاری، با استفاده از روشهای آماری و ریاضی، عملیات را مورد ارزیابی قرار می‌دهند و راندمان افزایش بارش را محاسبه می‌کنند.

تعریف

باروری ابرها نوعی رفتار هوشمندانه با ابرها و سیستمهای ابری در جهت افزایش بارش در ابرهایی است که فرایندهای بارش در داخل آنها در حال شکل‌گیری و اجرا است. به عبارت دیگر تولید باران با استفاده از هرعمل مصنوعی که با تحریک و تغییر در فرآیندهای درونی ابر همراه‌است، باروری ابر نامیده می‌شود.معمولاً باروری ابرها با اضافه‌کردن موادی خاص به‌نام عامل‌های باروری انجام می‌شود.

فرآیند باروری ابرها

برای ایجاد باران مصنوعی باید عوامل ابر، رطوبت، دما و سایر شرایط جوی فراهم باشد. به هر حال باانجام باروری منظم ابرها، مقدار بارش را می‌توان به میزان 5 تا 25 درصد افزایش داد. می‌دانیم مقدار بخار آب موجود در جو، در یک حجم مشخص با بالا رفتن دما افزایش می یابد. رطوبت نسبی یکی از معیارهای اندازه گیری بخار آب است.

 رطوبت نسبی: درصدی از بخار آب موجود در هوا در مقایسه با بیشترین مقدار بخار آبی است که هوا می تواند در خود نگاه دارد. به عنوان مثال، اگر دمای مجاور سطح زمین 25 درجه سانتی گراد و تراکم بخار آب نصف بیشترین مقدار موجود در آن درجه حرارت باشد، رطوبت نسبی 50 درصد خواهد بود.

وقتی حجم هوایی با مشخصات فوق سرد می شود، با صعود به ناحیه فشار هوای کمتر رطوبت نسبی افزایش می یابد. ضمن این که تراکم نسبی بخار آب و هوای خشک ثابت می ماند. در این حالت، اگر دما به 12-16 درجه سانتی گراد برسد، رطوبت نسبی به صددرصد خواهد رسید که در این حالت می گوییم هوا اشباع شده است.
اگر سرد شدن ادامه یابد، میزان بخار اضافه به میزان مورد نیاز برای حفظ حالت اشباع به قطرات ابر تبدیل می شوند. قطرات ابر در اطراف هسته های میعان ابر به وجود می آید. ذرات هوا و نیز میکروسکوپی معلق در جو همیشه وجود دارند، آنهایی که نسبتا بزرگ و جاذبه الرطوبه هستند، به عنوان هسته های میعان ابر، مناسب تر هستند. از آنجایی که جو حاوی هسته های میعان زیادی است، بنابراین بیشتر ابرها از قطرک های کوچک با تراکم زیاد تشکیل شده اند.

0

آموزش تصویری ژئورفرنس کردن نقشه به روش UTM در نرم افزار Arc GIS 10.3

قبل از شروع به فرآیند رقومی کردن شما می‌بایستید منطقه موردنظر را با موقعیت جغرافیایی آن توجیح کنید. بدین منظور که برای برنامه مشخص کنید آن نقشه در کجای کره زمین قرار دارد. به این فرآیند زمین مرجع کردن(GeoReferencing)گویند. بنابراین اگر در منطقه‌‌ای کار می‌کنید که اطلاعات رقومی آن موجود نیست، در مرحله اول نقشه‌های مورد نیاز را تهیه کرده بر حسب نیاز پروژه، نقشه یا نقشه‌های موردنظر را انتخاب کرده سپس آن را اسکن و وارد برنامه می‌کنید.

ابزار GeoReferencing برای مختصات دار کردن یا شناختن موقعیت مکانی به عوارض مورد استفاده قرار می‌گیرد. در واقع Georeferencing اولین قدم در انجام هر پروژه می‌باشد. تمام نقشه‌هایی که ما اسکن می‌کنیم چیزی جز یک تصویر بدون شناسنامه نمی‌باشد و زمانی می‌توانیم آنها را نقشه بنامیم که موقعیت آن واحد نقشه در کره زمین مشخص باشد. در واقع در این قسمت، موقعیت و جایگاه واقعی نقشه را بر روی زمین معرفی می‌کنیم. به عنوان مثال زمانی که نقشه دو استان مجاور را زمین مرجع می‌کنیم بطور خودکار مرزهای مجاور این دو استان، همدیگر را شناخته و در کنار همدیگر قرار می‌گیرند. برای شروع فرآیند زمین مرجع کردن حداقل به 4نقطه کنترل که مختصات جغرافیایی مشخص داشته باشند نیاز می‌باشد، هر چه نقاط کنترل بیش­تر باشد، دقت مختصات نقشه­ای که ژئورفرنس کردیم، افزایش خواهد یافت. در فایل پیوست شده زیر می توانید مراحل ژئو رفرنس نمودن نقشه را براحتی دنبال نمایید:

Slide112 آموزش تصویری ژئورفرنس کردن نقشه به روش UTM در نرم افزار Arc GIS 10.3

 

دانلود  

 

منبع:http://gis98.ir

0

آنالیز کیفیت آب و تحلیل و بررسی

کیفیت آب از مهمترین موارد در بررسی های آب زیرزمینی و سطحی می باشد که استفاده از نمودارهای مختلف از قبیل استیف، شولر، ویلکاکس، پایپر و … و همچنین ارائه شاخص های اشباع و کدورت، توربیدایتی و … از راهکارهای این بررسی است.

کیفیت آب به خواص شیمیایی، فیزیکی، زیست شناختی و پرتو شناختی آب مربوط می‌شود که معیاری برای شرایط آب، بسته به یک یا چند بایسته زیستی خاص و یا نیاز یا هدف انسانی است.بیشتر در مراجع برای مجموعه استانداردها استفاده می‌شود که مطابقت با آن‌ها قابل ارزیابی است. بیشترین استانداردهای کیفیت آب مربوط به بهداشت زیست سازگان، ارتباط ایمن انسانی و آب آشامیدنی است.

در تنظیم استانداردها سازمان‌ها تصمیمات فنی، علمی و سیاسی درباره چگونگی آب مصرفی اتخاذ می‌کنند.

این شاخص‌ها بر اساس شرایط مورد نظر قرار می‌گیرند:

قلیائیت
رنگ آب
پی‌اچ
مزه و بو (ژئوسمین, 2-متیل‌ایزوبورنئول (MIB)و غیره.)
فلزات و نمک‌های محلول (سدیم, کلرید, پتاسیم, کلسیم, منگنز, منیزیم)
ریز سازواره یا ریز زیوی هامانند باکتری قولون زی سرگینی (اشریشیا کولی), کریپتوزپوریدیوم, و ژیاردیا لامبلیا; رک تجزیه نحلیل میکروب شناسانه آب
فلزات و شبه فلزات محلول (سرب، جیوه، آرسنیکو غیره.)
مواد آلی محلول: مواد آلی محلول رنگی (CDOM), کربن آلی محلول (DOC)
رادون
فلزات سنگین
مواد دارویی
مکمل‌های گیزنی

0

فرسایش خاک از جمله نگرانی‌های عمده ‌در حوزه محیط‌ زیست در قرن حاضر است. معنی اصلی لغت فرسایش عبارت از کاهش تدریجی مواد است. سطح زمین از زمان تشکیل تاکنون به‌طور دائم در حال تغییر بوده است و مواد آن فرسایش می‌یابند. در واقع فرسایش، کاهش ضخامت لایه سطحی خاک به وسیله باد است. فرسایش فرآیندی است که در آن ذرات خاک توسط عوامل فرساینده از بستر اصلی خود جدا شده و توسط یکی از عوامل انتقال‌دهنده به مکان دیگری حمل می‌شود. در این میان،  مقدار کل بارندگی و شدت آن نیز از دیگر عوامل طبیعی فرسایش هستند. اما اوضاع فرسایش خاک در کشور ما چگونه است؟ ایران کشوری با وسعت کل آن یک‌میلیون و 648هزار کیلومترمربع است که 11درصد این وسعت تحت کشاورزی، 50درصد چراگاه‌های دائمی، 9درصد جنگل‌ها و بیشه‌زارها و 30درصد را اراضی دیگر در بر گرفته است. از سوی دیگر، متوسط بارندگی در ایران 240میلی‌متر است که کمتر از یک‌سوم متوسط بارندگی جهان است. طبق گزارش فائو یا سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد حدود 36درصد از کل زمین‌ها و 60درصد از خاک‌های کشاورزی در ایران در معرض فرسایش هستند.
در این میان، عمده‌ترین دلیل فرسایش شدید خاک در ایران،
از بین رفتن پوشش گیاهی است. این مسئله در مورد مراتع و بسیاری از اراضی جنگلی سواحل دریای خزر صادق است. می‌توان گفت تقریبا در همه مراتع، چرای بی‌رویه موجب فرسایش خاک شده به طوری که تراکم دام در آنها 2 تا 6برابر ظرفیت چرای موجود است.
در چنین وضعیتی عجیب نیست که از سوی مقام‌های مسئول در کشورمان بارها اعلام شده که فرسایش خاک در ایران چند برابر متوسط جهانی است، این اتفاق درحالی رخ داده است که خاک به عنوان یکی از مهمترین عناصر محیط ‌زیست برای احیای مجدد به زمان طولانی نیاز دارد.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی روز گذشته اعلام کرد: در کشور بار سنگینی بر منابع آب و خاک و حتی ذخایر ژنتیکی وارد کرده‌ایم. نکته قابل تامل در جملات بعدی این مقام مسئول است که گفته از 169میلیون هکتار مساحت کشور 51میلیون هکتار قابل کشت است که به دلیل محدودیت منابع آب و دیگر مشکلات فقط 18.5میلیون هکتار از آن در چرخه کشت قرار دارد.

0

نرم افزار Surfer

 

Surfer در نقشه های کنتوری توانایی های زیر را دارا می باشد:

* تعیین فواصل کنتورها به صورت اتوماتیک و یا تعیین توسط کاربر

* کنتور کامل برچسب خطوط کنتوری، از قبیل اندازه، قلم، فراوانی، محل قرارگیری و فاصله.

* تعیین رنگ کنتورها و رنگ بین کنتورها، به صورت اتوماتیک یا دستی.

* تعیین نوع نمایش خطوط، به صورت ممتد، پیوسته یا تنظیمات دیگر.

* توانایی نرم کردن کنتورها، تغییر شکل آنها، و رسم کنتورهای سفید در مناطقی که دیتا وجود ندارد و تعیین رنگ آنها

* چرخش و تغییر موقعیت نقشه های کنتوری

* ایجاد مقیاس خطی و عددی در مدلها و طرح های بسیار متفاوت، همچنین توانایی مقیاس بندی متفاوت در راستای X و Y

* ایجاد خطوط راهنما و بردار و عدد گزاری آنها در راستاهای مختلف

* ایجاد بی نهایت نقشه کنتوری در یک صفحه

* امکان ایجاد خروجی های DXF، HPGL، EPS، CLP و WMF

* امکان ترکیب نقشه با تصویر، وکتور و سایر خروجی های نرم افزار SURFER و سایر نرم افزارها

* امکان ارسال اطلاعات به صورت خروجی 3D DXF

همچنین SURFER توانایی های بیشماری در تولید نقشه های سه بعدی دارد که معمولا متخصصین با آن آشنا هستند.

از تواناییهای قایل توجه SURFER که در علوم آب کاربرد بسیاری دارد، توانایی ایجاد نقشه جهت شیب است. این نقشه می تواند در تحلیل و تعیین خطوط جریان آب های زیرزمینی کاربرد داشته باشد. از طریق این نقشه، نحوه رابطه هیدرولیکی رودخانه ها، دریاچه ها و سایر عناصر زمین شناسی با یکدیگر قایل تعیین است.

این نرم افزار توانایی های بیشماری دارد که می توانید به صفحه کمپانی تولید کننده نرم افزار بروید و اطلاعات بیشتری در این مورد کسب کنید.

0

برای کار با ابزار Georeferencing در محیط ArcGIS بهتر است ابتدا با یک تصویر ساده که می تواند یک نقشه اسکن شده باشد، شروع کنیم. ابتدا فایل image.jpg را به محیط ArcGIS اضافه می کنیم(این فایل در انتهای مطلب برای دانلود قرار داده شده است) و ابزار Georeferencing را از منوی Customize و بخش Toolbars فراخوانی می کنیم. اگر بتوانیم مختصات زمینی یک سری نقاط روی تصویر را برای نرم افزار مشخص کنیم، این ابزار می تواند با داشتن مختصات عکسی و زمینی هر نقطه، دو معادله برای آن تشکیل دهد. نقاطی که برای نرم افزار معرفی می کنیم میبایست پوشش مناسبی داشته باشد و فراوانی آن هم به حدی باشد تا نرم افزار بتواند پارامترهای مجهول تبدیل سیستم مختصات را برآورد کند.

GeoReference_Tut_01

   برای شروع کار کافیست تا با استفاده ازگزینه Add Control Point که در شکل بالا مشخص شده است، بر روی علامت + نقطه اول(پایین، سمت چپ)کلیک کنیم. با این کار، مختصات عکسی نقطه اول را به نرم افزار کرده ایم. حال باید مختصات زمینی همان نقطه را نیز معرفی کنیم. برای این کار، نزدیک به همان نقطه راست کلیک می کنیم و از پنجره بازشده، گزینه  Input X and Y را انتخاب نموده و مختصات زمینی نقطه اول، یعنی X=30 و Y=40 را وارد می کنیم. به همین ترتیب برای نقاط معلوم دیگر نیز این کار را انجام میدهیم.

GeoReference_Tut_02

   پس از این مرحله، نوبت به تعیین نحوه تبدیل سیستم مختصات و معادله آن میرسد. از منوی Georeferencing گزینه Transformation و سپس گزینه 1st Order Polynomial را انتخاب می کنیم.
   تا اینجای کار تصویر ما ژئورفرنس شده، اما باید از آن یک خروجی دائمی بگیریم. این کار را با رفتن به منوی Georeferencing و انتخاب گزینه Rectify انجام میدهیم. در پنجره حاصل، تنظیمات را مطابق شکل زیر انجام میدهیم و گزینه Save را انتخاب می کنیم.

GeoReference_Tut_03

 

0
طرح ترسیب کربن چیست؟
 
پروژه ترسیب کربن که در خصوص مسائل مربوط به منابع طبیعی، جذب کربن و توسعه فضای سبز و حفظ منابع طبیعی می‌باشد تنها به عنوان یک حلقه از زنجیره مربوط به توسعه بوده که برای توفیق آن قدم‌هایی برداشته شده است.
طرح ترسیب کربن چیست؟,ترسیب کربن+دی اکسید کربن+برنامه و عمران ملل متحد+اترک نیوز

 این طرح در سال 1384 به عنوان یکی از موفق‌ترین پروژه‌های بین‌المللی شناخته شد، از این پروژه می‌توان به عنوان یک پروژه توسعه روستایی نام برد که این طرح در بحث توسعه متکی بر سرمایه‌های اجتماعی در کنار سرمایه‌های فیزیکی و مالی است.

جامع بودن مسائل مربوط به توسعه و پیوستگی عوامل موثر در توسعه در این طرح مدنظر است، در واقع توسعه روستایی مقدمه توسعه کشاورزی و همچنین مقدمه توسعه متعادل و همه‌جانبه کشور می‌تواند باشد. در تمام کشورهایی که فرآیند توسعه را طی کردند توسعه روستایی به عنوان قدم‌های اول و اساسی مورد نظر در توسعه مطرح بوده و دنبال شده است. یکی از عوامل موثر و نقش‌آفرین در این طرح بحث مشارکت مردم در همه موضوعات مختلف اجتماعی و اقتصادی است که در این پروژه، این واژه عینیت بخشیده شده و مشارکت مردم به معنای واقعی تحقق پیدا کرده استاین پروژه که برنامه ای مشترک بین دولت جمهوری اسلامی ایران و برنامه عمران ملل متحد است اصل  جامع‌نگری در توسعه روستایی  به عنوان یک اصل اساسی باید پذیرفته شود.

ترسیب کربن به جذب دی اکسید کربن اضافی جو توسط اندام‌های هوایی و زیرزمینی گیاهان مرتعی به منظور کاهش اثرات سوء پدیده گرمایش زمین، ترسیب کربن گفته می‌شود. حدود 60% گرمای زمین بخاطر دی اکسید کربن این گاز است و اگر کسی بتواند دی‌اکسیدکربن را کنترل کند یا کم کند یا کاهش دهد تا 70% اثر گازهای گلخانه‌ای را کم کرده است؛ پروژه ترسیب کربن می‌خواهد دی اکسید کربن را به عنوان مهمترین گاز گلخانه‌ای کاهش دهد. از سال 1860 هرچه زمان گذشته دما بالاتر رفته و تقریباً به همان میزان دی‌اکسیدکربن هم زیاد شده است؛ یعنی میزان دی اکسید کربن با دما رابطه تقریباً مستقیمی دارد و هر چه زمین گرم شود به ازای یک درجه سانتیگراد افزایش دما شش درصد رطوبت‌گیری جو زیاد می‌شود اما به دلیل گرما این رطوبت از هم پراکنده است. به زبان دیگر ابر وجود دارد اما بارندگی وجود ندارد و ابرها از بالای سرمان رد می‌شود. به عبارت دیگر رطوبت‌گیری جو زیاد است اما درجه هوا برای بارش باران و برف کم نمی‌شود.
در هر حال اگر زمین گرم شود بارش کم می‌شود و بیابان‌زایی اتفاق می‌افتد و نهایتاً دامداری و مسائل دیگر با مشکل مواجه شده و فقر بوجود خواهد آمد. فقر بوته‌کنی را به همراه دارد و دی‌اکسیدکربن کمتر جذب می‌شود یعنی زمین سرد نمی‌شود و همه اینها زنجیروار با هم ارتباط دارد که مثلاً از کندن یک بوته شروع می‌شود. متاسفانه تغییر اقلیم طبعاتش به افراد محروم و قشر بی‌بضاعت جامعه می‌رسد و مشکلاتش برای آنها به وجود می‌آید. اما می‌توان این چرخه را اصلاح نمود به این صورت که اگر مراتع احیا شود خود‌بخود دی‌اکسیدکربن جذب خواهد شد؛ زمین سرد شده و بارش انجام خواهد گرفت و مراتع بهبود می‌یابد.

 دست‌اندرکاران پروژه، دولت جموری اسلامی ایران، سازمان جنگلها مراتع و آبخیزداری کشور، برنامه عمران ملل متحد یا UNDP، تسهیلات جهانی زیست‌محیطی و مهمتر از همه مردم می توانند در رسیده به سه هدف ملی، محلی و جهانی برای پروژه یاری رسان باشند. در سطح محلی “بهبود شرایط اجتماعی ـ اقتصادی”، در سطح ملی “احیای مراتع” و در سطح جهانی “ترسیب کربن” به عنوان سه هدف قلمداد می‌شوند. با انجام این پروژه تعهدات دولت جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک مثال و نمونه می‌تواند مدنظر قرار گیرد. آنهایی که در امر توسعه و بیابان‌زدائی فعالیت می‌کنند و به بحث توسعه پایدار می‌پردازند به این جمله معتقدند که “اساساً مبارزه علیه فقر، مبارزه با بیابان‌زایی” است.  

استراتژی پروژه “احیای مراتع تخریب یافته برای مردم و با مردم (یعنی از نهال‌کاری صرف به بهره‌گیری مردم از منافع نهال‌کاری)، اتخاذ رویکردی یکپارچه و همه‌جانبه‌نگر و استفاده از همکاری توأم زنان، مردان و جوانان، در مدیریت مراتع (از طریق تعقیب اهداف توسط همه مردم و استفاده از نظرات ایشان)” می‌باشد. اجزای این پروژه را نیز می‌توان به چهار بخش “محرومیت‌زدایی”، “مشارکت و کار گروهی”، “مشارکت و توانمندسازی جوامع محلی” و “احیای مراتع و ارائه مدل‌سازی ترسیب کربن” تقسیم نمود. اگرچه در توسعه بحث می‌شود که باید تحقق این مسئله از پایین به بالا باشد ولی عملاً در برخی مواقع از بالا به پایین هم انجام می‌شود. در این پروژه خیلی از موارد از مدیریت مرکزی به مدیریت محلی و مردم تفویض شده است و این خود می‌تواند حداقل برای پروژه‌های مرتبط با مراتع و منابع طبیعی الگویی باشد؛‌ هرچند معمولاً مدیریت برخی از موارد در اختیار مدیریت مرکزی باقی می‌ماند.
مشارکت در این پروژه از طریق روش بسیج جوامع محلی انجام می‌شود که در این پروژه این امر بومی شده است. مشارکت جلب نمی‌شود مگر اینکه انواع سرمایه در سطح محلی تقویت و در کنار هم مورد استفاده قرار گیرد:
ـ سرمایه اجتماعی مردم جهت افزایش قدرت تصمیم‌گیری و توانمندسازی آنها،
ـ سرمایه‌های مالی (نیازهای مالی صرفاً‌ از طریق دولت تأمین نشود بلکه بخشی از طریق خود مردم باشد)،
ـ سرمایه‌های انسانی (به‌عنوان موثرترین نقش و موتور تحرک توسعه از طریق ارتقاء سطح سواد و آموزش شغل‌های درآمدزا و.)،  
ـ سرمایه‌‌های محیطی (با هدف احیاء پایدار مرتع نه صرفاً نهال‌کاری)از طریق فرهنگ‌سازی در مدارس و معرفی انرژی‌های نو و مشاغل جایگزین و. و
ـ نهایتاً سرمایه‌های فیزیکی
در خصوص حفظ و احیاء و مراتع، به غیر از بحث مشارکت مردم و توانمندسازی و آموزش آنها، باید از روش‌هایی استفاده شود که وقتی مجری پروژه با اتمام زمان انجام کار کنار می‌رود مردم بتوانند ادامه‌دهنده آن باشند. لذا استفاده از برخی از فناوری‌های پیشرفته مثل بارور کردن ابرها در چنین پروژ‌ه‌های توسعه پایدار روستائی کاربرد ندارد. یکی از ویژگی‌های این پروژه بومی شدن فعالیت‌های گروه اجرای پروژه بوده است بطوریکه هر کاری که انجام شده بگونه‌ای است که مردم خودشان می‌توانند ادامه‌دهنده آن باشند. این از معدود پروژه‌های با این ویژگی است که در آن، مثلاً مردم مراتع خودشان را بیمه می‌کنند. در حال حاضر محافظت پایدار از مراتع در این منطقه با تعیین محافظ افتخاری از بین خود مردم که حقوقی هم از دولت نگیرد در حال انجام است. دلیل این مسئله پیوستگی اهداف پروژه با اقتصاد مردم است. به عبارت دیگر این هدف پروژه با توجه همزمان به دو مولفه توسعه پایدار و مشارکت مردمی یعنی امنیت اقتصادی و امنیت اجتماعی محقق شده است.

0

آبخیز واحدی هیدرولوژیک است که به عنوان واحد فیزیکی, بیولوژیکی, سیاسی, اجتماعی و اقتصادی برای طراحی ومدیریت منابع طبیعی (آب, خاک, پوشش گیاهی)پذیرفته شده است. به عبارت دیگر آبخیز منطقه ای توپوگرافی است که توسط یک سیستم رودخانه زهکشی می شود. آبخیزداری یعنی تغذیه سفره آب های زیرزمینی و افزایش تولید محصول آبخیزداری بهره گیری از مجموعه گسترده دانش و تجربه است در یافتن راه های پیشگیری و رویارویی با فرسایش خاک و سیلابهای مخرب آبخیزداری یعنی حفظ و احیاء آبخیزهای بحرانی آبخیزداری یعنی بهره برداری کامل از سرمایه گذاریهای هنگفت مالی در منابع اقتصادی کشور آبخیزداری یعنی بهره برداری مناسب و درست از منابع طبیعی و کشاورزی حوزه های آبخیز آبخیزداری یعنی تقویت پوشش گیاهی و کاهش زیان های سیل های ویرانگرآبخیزداری یعنی تغذیه سفره آب های زیرزمینی و افزایش تولید محصول